Veien til DRO
Fra observasjon til iverksetting av program
7. mai 200510:00-13:00
Storefjellhall 2
Presentør
Jonny Finstad |
Abstract
Differential Reinforcement of Other behavior – differensiell forsterkning av annen atferd (DRO) har i lengre tid vært en prosedyre som er aktuell å anvende i arbeidet med å redusere utfordrende atferd. Prosedyren går i korte trekk ut på å presentere forsterker(e) avhengig av tid uten forekomst av målatferd. Prosedyren er av de fleste funnet enkel å anvende i praksis, men kan samtidig være ganske vanskelig å utarbeide.
DRO er etter manges syn et godt alternativ til mer inngripende metoder som inkluderer bruk av tvang og makt. I litteraturen hevdes enkelte steder at DRO alltid bør anvendes parallelt med andre mer inngripende prosedyrer.
På dette arbeidsseminaret vil det bli presentert hvordan man går frem for å utarbeide programmer og hvordan man kan lage selve forsterkningsarrangementet. Det vil bli gitt undervisning i bruk av DRO både med og uten tegnøkonomi. Det vil også bli diskutert hvilke egenskaper ved atferdspresentasjon som kan gi indikasjoner på om DRO vil kunne være en effektiv intervenering eller ikke.
I korte trekk vil arbeidsseminaret bestå av følgende:
1. Kort innføring i det teoretiske grunnlaget for differensiell forsterkning
2. Definering av målatferd
3. Design
4. Innhenting av data på valgte målatferd
5. Beregning av DRO – intervall (forsterker – intervall)
6. Utarbeiding av programbeskrivelse (hva må inkluderes) og ulike eksempler på programmer
7. Progresjon/ regresjon i intervall
8. Iverksetting
9. Tips til vurderinger/ endringer underveis
Målgruppa for arbeidsseminaret er personer som arbeider med mennesker med utfordrende atferd og/ eller som har veiledning i programmer eller utarbeiding av programmer som en viktig del av sin jobb. Det er en fordel om deltagerne har teoretisk kompetanse på differensiell forsterkning.