Varig tilrettelagt arbeid (VTA), målrettet miljøarbeid og atferdsanalyse
Performers
Linda Stadsøy Grjotheim | Fossheim verksteder, avdeling Aktiv hverdag | |
Chris Safari | Fossheim verksteder, avdeling Aktiv hverdag |
Abstract
I dette framlegget vil vi presentere hvordan målrettet miljøarbeid og atferdsanalyse kan anvendes i tilrettelagt arbeid. Presentasjonen tar utgangspunkt i arbeidshverdagen i en verkstedbedrifts VTA avdeling. Hovedfokuset i VTA er at arbeidet er tilpasset arbeidstakers arbeidsevne og utvikling av arbeidstakers ressurser. Aktiv Hverdag er en VTA-avdeling som retter seg mot arbeidstakere som har særskilt behov for tilrettelegging og tettere bemanning enn vanlige VTA avdelinger. Sentralt er tilrettelegging av miljø, effektiv samhandling og opplæring, og erfaringer tilsier en systematisk metodisk tilnærming. Anvendt atferdsanalyse er derfor en viktig del i det målrettede arbeidet, der tiltakene innrettes mot tydelige mål.
En arbeidstaker hadde utfordrende atferd som preget miljøet i avdelingen. Arbeidstakeren kunne sabotere arbeidet (for eksempel ved å legge feil artikler i poser), stjele nøkler til arbeidsledere, stjele fra andre arbeidstakere, holde igjen både arbeidstakere og arbeidsledere og stenge dører (passasjer). Videre forstyrre andre mens de jobbet ved å rope og rote til systemet på bordene etc.
En gjennomgående behovskartlegging ble foretatt, det ble gjort observasjoner og analyse av atferden, samt kartlegging av ressurser og problemområder. Det ble definert mål om å redusere uønsket atferd og økt sosial fungering.
I samarbeid med læringspsykologi-studenter ble det igangsatt et dagsplanstyrings-tiltak, kombinert med tegnøkonomi. Videre ble det laget samhandlingsregler som skulle gjøre det mer forutsigbart for arbeidstakeren. Etter flere måneder ble det dokumentert en reduksjon av uønsket atferd, og tiltaket har bidratt til at arbeidstakeren i dag kan være arbeidsdeltakende i en VTA avdeling.